Når olje blandet med vann og lut, oppstår det en kjemisk reaksjon som kalles saponifisering. Resultatet blir en blanding av fem deler såpe, og en del glyserin.
Det meste av luten blir nøytralisert i sapofiseringsprosessen, og resten vil forsvinne når såpen modnes i noen uker før den er klar til bruk. Dette kalles kurering. Såpen lages med andre ord med lut uten at den inneholder det.
Som olje brukes planteolje og fett fra dyr.

Natursåpe- kaldrørt såpe.

Jeg lager såpene mine etter kaldprosessmetoden. Det vil si at jeg koker ikke såpemassen, den varmen som oppstår er en reaksjon mellom olje/fett og lut. Blandingsforholdet er veldig viktig. De forskjellige fett/oljene reagerer forskjellig på luten, og derfor må det kalkuleres nøye hvor mye lut man tilsetter de forskjellige olje/fettstoffene. 

Jeg bruker en såpekalkulator, denne kan anbefales , http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp

 

Luten løses opp i vann, urteavkok, melk osv og avkjøles til ca 50 grader. Fettstoffene som er smeltet, varmes opp med oljer til samme temperatur.

Så helles lutblandingen forsiktig i fett/oljeblandingen, og røres til den begynner å "spore". Det vil si at den tykner.  Når den er som en lett vaniljesaus, kan man tilsette farge, duft, eteriske oljer, ekstra olje/fett til overfetting osv. Man kan også dele den opp i flere små posjoner som man tilsetter forskjellig farge, ha de sammen lagvis i formen og lag mønster med en pinne. 

Eteriske oljer bør en vente med å tilsette til like før massen helles i formen, dette for å bevare effekt og duft best mulig. 

Når massen er kommet i formen, det er laget mønster i flerfarget såpe osv, så dusjer jeg alkohol over for å få minst mulig "lutaske" på såpen. Det er et hvitt belegg som blir på toppen av den ferdige såpen, et resultat av at luten har blitt "brukt opp" i modningsprosessen. Det er ingen lut i dette laget, og har ingen betydning for såpen annet enn utseendemessig. 

Så pakker jeg inn formen i klede. Dette for å holde på og øke den varmeutviklingen som er en del av forsåpningsprosessen. Etter en stund begynner såpemassen å "gelle", det vil si at den blir litt gjennonsiktig. Dette går over ettersom forsåpningen blir ferdig.

Nå er det å passe på, for det kan blir for varmt også, spesielt for såper som er tilsatt honning og melkeprodukter. Sukkeret i disse er med på å øke temperaturen, og kan i væreste fall lage en slags vulkan effekt der såpen koker inni formen og plutselig spruter ut på toppen som en vulkan. 

Etter at formen har stått vel det døgn og er blitt ugjennomsiktig, kald og hard, has den ut av formen. Er den fast, så skjæres den opp med en gang. Er den litt fuktig og myk bruker jeg la den stå noen timer og tørke før den skjæres opp. 

De oppskjærte såpestykkene settes til "modning". Da blir de satt utover i en kasse, med god mellomrom mellom stykkene, og de blir stadig snudd.  Dette for å tørke såpene, all væske skal bort, og det skal være bare såpe igjen. Da blir også de siste rester av lut borte, og såpen er ferdig til bruk etter 4-6 uker.