Hva er glyserinsåpe?

Når olje blandet med vann og lut, oppstår det en kjemisk reaksjon som kalles saponifisering. Resultatet blir en blanding av fem deler såpe, og en del glyserin.
Det meste av luten blir nøytralisert i sapofiseringsprosessen, og resten vil forsvinne når såpen modnes i noen uker før den er klar til bruk. Dette kalles kurering. Såpen lages med andre ord med lut uten at den inneholder det.
Som olje brukes planteolje og fett fra dyr.
Den såpemassen som jeg bruker til mine glyserinsåper er kun basert på vegetabilske oljer, men jeg kan også tilsette ting som honning, bivoks, melk, fett osv. 
I tillegg tilsetter jeg godkjente såpefarger, eteriske oljer, duftoljer, kaffe osv. 
 
For å gjøre såpemassen transparent tilsettes alkohol, sukker og glyserin, i tillegg til lut, vann og olje som i andre såpeoppskrifter. Såpebasen er derfor rik på glyserin og kalles glyserin såpebase.
 
Glyserin, som dannes i denne prosessen, er et fuktighetsbevarende stoff som ofte tas ut av såpene og selges som et eget produkt. Derfor er kjøpesåper ofte harde og virker uttørrende på huden. 
Mange såper er egentlig ikke såper, men syntetiske rengjøringsmiddler som ikke inneholder såpe.
 
Såpemassen inneholder:

INCI:

 Glycerin, Aqua, Sodium Stearate, Sodium Oleate, Sorbitol, Sodium Laurate, Sodium Myristate, Sodium Chloride, Steariic Acid, Lauric Acid, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidsonate.