Hva er aromaterapi?

Aromaterapi er den bevisste, kontrollerte og allsidige bruk av eteriske oljer for å forebygge, lindre og redusere fysiske og psykiske helseproblemer. De eteriske oljene har konkrete, veldokumenterte og farmakologiske virkninger. Aromaterapi virker styrkende både fysisk og psykisk på kroppens selvhelbredende krefter.

Ved en aromaterapimassasje blander terapauten eteriske oljer med vegetabilsk olje, i henhold til klientens fysiske og/eller psykiske lidelser. 

Oljene tas lett opp av huden og lukteorganet og påvirker således hele organismen. 

Den klassiske massasjen utarbeidet av Margurite Maury består av svensk massasje, bindevevsmassasje, lymfedrenasje og akupressur. 

Aromaterapi er en terapiform som er godt egnet i forebyggende helsearbeid. 

Den påvirker organismen både fysisk og psykisk. Aromaterapi kan ha en spesifikk innvirkning på et sykdomsforløp, samtidig som det støtter og styrker hele mennesket.

En kombinasjon mellom skolemedisin og aromaterapi kan gi svært gode resultater. Aromaterapi er b.la. spesielt egnet ved stressrelaterte problemer, revmatiske plager, smerter i muskler, angstplager. fordøyelsesbesvær, under og etter svangerskap og ved depresjoner. 

Fra NNH sin nettside:

Aromaterapiens historie går langt tilbake i tid, og planter og deres legende egenskaper har vært i bruk i flere tusen år. I det gamle Egypt ble aromatiske planter og eteriske oljer brukt blant annet av prester i liturgien og til balsamering, men også de egyptiske legene hadde grundig kjennskap til egenskaper til mange urter som ble brukt.
 
Grekerne brukte duftende blomster som en form for psykoaromaterapi mot blant annet tretthet. Hippokrates, legekunstens far, benyttet også mange medisinske planter og anbefalte daglige bad med aromatiske urter og en massasje med gode dufter fra eteriske oljer.
 

Romerne, som var kjent for å nyte sine bad, var også glad i aromaterapeutisk massasje. I det gamle Kina ble urtemedisin brukt sammen med akupunktur og massasje for behandling av mange forskjellige lidelser og har fortsatt i dag en viktig rolle innen TCM (Traditional Chinese Medicine). Sammen med riktig kosthold og kroppslige øvelser som tai chi og qi gong, anses disse viktige for en god helse og forebyggende mot sykdom.

Den moderne aromaterapien oppstod i Frankrike i første halvdel av 1900-tallet, da Rene Maurice Gattefossé oppdaget de helende egenskaper av lavendel på brannsår. Dette startet hans interesse for videre studier av eteriske oljer. Han samarbeidet med flere leger, spesielt innen feltet hud og hudpleieprodukter. Jean Valnet var en av dem. Han var fransk lege og kirurg i militæret og hadde alltid vært interessert i bruken av urter til terapeutisk bruk. Han ble videre inspirert av det arbeidet som Gattefossé hadde gjort og tok eteriske oljer i bruk da han behandlet soldatenes sår under andre verdenskrig. I tillegg beskrev han også effekten av eteriske oljer i behandling av pasienter med psykiatriske lidelser. I dag brukes aromaterapien ofte som en integrert del av skolemedisinen i Frankrike og England.

Hva kan jeg vente meg i behandlingssituasjonen? 

Før behandlingen starter, kartlegger aromaterapeuten pasientens helsetilstand. Det fylles ut helseskjema/journal sammen med pasienten/klienten. Noen terapeuter bruker i tillegg diagnostiske verktøy som for eksempel fotsone- eller ryggspeildiagnose (ømme punkter og fargeforandringer som kan gi utfyllende informasjon om helsetilstanden). Basert på konsultasjonen velger aromaterapeuten behandlingsopplegg og hvilke eteriske oljer som skal brukes.

Den mest kjente naturmedisinske behandlingsformen er massasje. En full kroppsbehandling tar mellom 1 -2 timer med pasienten/klienten liggende på en behandlingsbenk. Ved massasje blandes de eteriske oljene i en vegetabilsk baseolje.

Etter behandlingen er det vanlig at pasienten/klienten blir liggende for å slappe av en stund. Andre behandlingsformer kan være inhalering, bad, påsmøring, bruk av kompresser, spray eller oral bruk. Kunden får gjerne med blandinger med eteriske oljer til hjemmebruk mellom konsultasjonene.

Naturmedisinsk aromaterapi er en allsidig behandling, der stor kunnskap om eteriske oljers kjemi er basis. Eteriske oljer utvinnes fra planter og består av svært mange kjemiske komponenter med ulike egenskaper. Enkelte oljer kan være styrkende for immunforsvaret, andre kan virke avslappende eller kan påvirke bakterier og infeksjoner i kroppen. En og samme olje kan ha flere egenskaper. Når eteriske oljer blandes sammen, kan disse ha synergieffekt; det vil si det blir en forsterkning av egenskapene ved at de virker samtidig.

Naturmedisinsk aromaterapi er en selvstendig terapiform. Den kan også brukes som støtteterapi og komplementærbehandling til skolemedisin eller andre former for naturterapi. I enkelte tilfeller kan det i samråd med klienten være aktuelt å henvise til andre terapeuter eller til en lege for behandling. 

Kilde: http://www.nnh.no